Saturday, August 22, 2009

Cara menabung paling berkesan

6 Jenis Tabung yang paling effective... MUST TRY!

Tabung 1#

Financial Freedom Account ( FFA )
-Tabung dimana hasil daripada tabung ini tujuan dia adalah utk kita invest disesuatu tempat mcm unit trust,ASB or something.. duit dalam ni tak boleh diusik sbb ini akan jadi antara sumber pendapatan kita nanti..
-Jumlah yang harus disimpan adalah 10% daripada gaji/duit poket kita sebulan..
Contoh : Gaji sebulan rm2000/ 10% =rm200 sebulan utk tabung ni



Tabung 2#

Long Term Saving For Spending ( LTSS )
-Tabung ini adalah utk beli barangan tahan lama contohnya : rumah,kereta,perabot,tv, or komputer and etc..
-Jumlah yang harus disimpan adalah 10% daripada gaji/duit poket kita sebulan..
Contoh : Gaji sebulan rm2000/ 10% =rm200 sebulan utk tabung ni



Tabung 3#

Education Fund (EF)
-Tabung ini merupakan tabung utk tingkatkan aset diri anda contohnya utk belajar skill photography kita perluka duit,,, dan duit dri tabung ni boleh digunakan utk tujuan mcm tu... dan mcm2 lagi like seminar, kelas tarian and etc.. ikut suka hati masing2 lar..
--Jumlah yang harus disimpan adalah 10% daripada gaji/duit poket kita sebulan..
Contoh : Gaji sebulan rm2000/ 10% =rm200 sebulan utk tabung ni



Tabung 4#

Playfund (Enjoy)
-Tabung ini utk entertainmant .. bukankah anda sukakan hiburan.. jadi dari tabung ini anda boleh lar berhibur... tapi ingat cuma guna 3 BULAN and above sekali je,,, jgn guna tiap2 bulan.. mcm tu baik xpyh simpan..
-Jumlah yang harus disimpan adalah 10% daripada gaji/duit poket kita sebulan..
Contoh : Gaji sebulan rm2000/ 10% =rm200 sebulan utk tabung ni



Tabung 5#

Tabung Charity/Derma
-Tabung ini adalah terpulang pada diri masing2.. kalau rasa nak dpt byk bg lar byk.. remember what you give is what you get back ...
-Tabung ini ibarat tabung kemanusiaan dan nilai murni yang ada dlm diri anda terpulanglah nk letak berapa...
cadangann 5% per month


Tabung 6#

Tabung Neccessery (Keperluan )

-Ini adalah tabung yang anda akan guna tiap2 bulan .. utk keperluan2 seperti makanan,air,api ,internet, atau apa shaja keperluan ,., byk duit dlm tabung ni byk lar yg anda boleh guna.. hadkan perbelanjaan utk tabung ni.. supaya ... aset2 anda dpt dikumpulkan dlm tabung2 lain...
55% daripada Gaji/duit poket anda sebulan
Contoh rm2000/55% = rm1100... jadi perbelanjaan utk keperluan anda hanyalah rm1100 utk bulan itu.. jadi hadkan nya,,,

Sekian... Cuba lar at least utk jangka masa setahun anda pasti xmenyesal.. =)

3 comments:

  1. btol gk ni..gua kena ada semua ps ni..:p

    ReplyDelete
  2. wah2...banyaknye..bankrupt2..hehe

    ReplyDelete
  3. haha... try lar dulu,,, rugi xtry..

    ReplyDelete