Wednesday, September 2, 2009

Manusia memang tamak.




Ketamakan manusia



Diberi betis hendak peha...
Bila tiada dapat sikit pun jadi ...
Bila dapat sikit nak setengah...
Bila dpt setengah nak 3 suku...
Bila dpt 3 suku nak semua....

Manusia tak kan pernah puas...
Selagi nafsu masih mengawal...
Ramadhan ini jadikan lah bulan dan masa kita utk kawal nafsu-nafsu syaitan ni.

“Malam adalah kegelapan,

Nyalakanlah dengan lampu cinta

Dengan kehidupanmu dan ketaatan”

13 comments:

  1. haha,,, insyaALLAH,,, manusia sentiasa buat silap.. cuba je,, btolkan,,=)

    ReplyDelete
  2. ramai orang yang tamak akhirnya rugi...

    ReplyDelete
  3. setuju sgt,, sentiasa lah kita kn diri kita

    ReplyDelete
  4. weh..
    touching dowh lagu kat blog kau neh..
    aku nak amik letak kat blog aku leh?
    =)

    betul ckp kau..
    manusia itu tamak..
    aku sakit dgn manusia yg tamak..
    kau jgn begitu..
    jage diri..

    ReplyDelete
  5. haha.. amik lar...
    memng sakit pun.. thx utk peringatan. =)... kau juga,, take care,,

    ReplyDelete
  6. bersyukurla manusia..hidup ni pinjaman...lagu blog ni syahdu sgt..

    ReplyDelete
  7. btol sgt...=)
    hehe,,, bru layan .. shazz,,, ok lar nti ,, sy try cri ,, lagu fun skit,, sementara ni lyn lar dulu,,, tuan tanah ,, tgh mood jiwang,,=)

    ReplyDelete
  8. betul..betul..betul..mm..salam singgah..i follow ur blog k

    ReplyDelete
  9. Salam.

    semoga kita tak jadi macm tu.
    nama pun manusia, sering khilaf.

    ReplyDelete
  10. org tamak mmg selalu rugi,
    jgn yg dikejar tak dapat yg dikendong berciciran.

    Hargai nikmat yg ada.

    'mlm yg gelap kini sudah terang...

    ReplyDelete
  11. hrumm..itu la lumrah kehidupan...manusia tak kan puas dgn apa yg ada...jdikn pengajaran..n sentiasa beringt.. ;)

    ReplyDelete
  12. nabilah_2908 : sama-sama lah kita beringat sesama kita..=)
    ikan emas : forgot lak nk letak pantun lagi satu .. anyway thx for remind,, just cant understand mlm yg gelap kini sudah terang?? adakah lagu hujan?? atau chaya lampu??
    arnamee :sentiasa muhasabah diri dan btolkn kekhilafan kita ni,

    ReplyDelete